Return to site

Ce este criminalitatea informatică și cine sunt victimele?

Otilia Tudorel

Infractorii moderni lansează mai nou, în spațiul virtual, viruși sau troieni a căror eliminare necesită cunoștințe tehnice speciale. Practic, în mediul online suntem expuși înșelătoriilor de orice fel, asemeni mediului offline. Pentru a obține informații sau bani, infractorii recurg la diverse acțiuni, bazându-se pe neatenția, pe lipsa de informații sau de experiență a utilizatorilor pe care i-au luat drept țintă. Prin urmare, utilizarea mediului online poate prezenta riscuri pentru utilizatorii naivi, criminalitatea informatică și securitatea cibernetică fiind printre preocupările specialiștilor din diverse domenii, la nivel global.

Criminalitatea informatică este o amenințare care depășește limitele geografice ale unei țări și se poate desfășura de oriunde, împotriva oricărei persoane și care vizează orice tehnologie. Este un termen larg care se referă, pe de o parte, la varietatea de infracțiuni sau comportamente ilegale realizate de către persoane sau grupuri care au ca țintă atât dispozitive cât și rețele informatice. Pe de altă parte, termenul care are conotație și în mediul offline, în cel online are la bază utilizarea tehnologiilor de informare și comunicare, în special a celor bazate pe internetul, precum bullying, hărțuire, furt ș.a.m.d. Ca modalitate de organizare, criminalitatea informatică poate fi desfășurată de către hackeri sau teroriști cibernetici împotriva instituțiilor, guvernelor sau companiilor multinaționale, fiind vorba despre infracțiuni la nivel instituțional sau poate fi dirijată de către agresori cunoscuți asupra unei persoane anume, în acest caz fiind vorba despre criminalitate la nivel individual.

Specialiștii au ajuns la concluzia că reușita unei infracțiuni informatice este dată mai degrabă de vulnerabilitatea victimei decât de ingeniozitatea atacatorului. S-a observat că persoanele dependente de tehnologie sau care utilizează internetul în exces sunt cele care se implică mai frecvent în comportamente riscante în materie de securitate cibernetică, cum ar fi partajarea parolelor.

În plus, studiile disponibile în prezent s-au axat și pe investigarea legăturii dintre securitatea online și personalitate, ajungând la concluzia că persoanele conștiincioase, stabile emoțional, cu o agreabilitate ridicată și cele care își asumă riscuri pot conștientiza mai eficient nevoia securității informaționale. De asemenea, au fost luate în considerare de către specialiști și abilitățile indivizilor, precum multitasking-ul, acea abilitate de a face mai multe activități simultan, atât de apreciată de către angajatori și esențială pentru ca oamenii să obțină un avantaj în fața celorlalți, atât în muncă, cât și în timpul liber. Cei care fac media multitasking, adică reușesc să utilizeze simultan două sau mai multe tipuri de medii virtuale par a fi de asemenea avantajați. Totuși, specialiștii ne arată că aceste abilități ne pot crea probleme atunci când sunt utilizate în exces, preferința spre multitasking fiind asociată cu lipsa atenției, probleme în ceea ce privește planificarea și organizarea activităților. Distragerea atenției și capacitatea scăzută de a identifica riscurile pot avea consecințe negative și asupra siguranței persoanei chiar și în mediul online, crescând astfel vulnerabilitatea în fața infractorilor cibernetici.

În ceea ce privește diferențele de gen, specialiștii au ajuns la concluzia că este mult mai probabil ca bărbații să fie victime ale criminalității informaționale decât femeile. S-a constatat că defăimarea și amenințările cu violența tind să fie mai frecvente la bărbați, în timp ce femeile sunt mai susceptibile de a fi victime ale hărțuirii online. Totodată, s-a observat că tinerii sunt mai activi pe internet și astfel, probabil mai vulnerabili la a deveni victime online.

În plus, studii recente au constatat că imigranții digitali pot deveni mai ușor victime ale unei infracțiuni cibernetice comparativ cu nativii digitali, acest lucru indicând faptul că un mediu non-nativ sporește probabilitatea de a deveni victimă a criminalității online.

În zilele noastre, viața fără internet și tehnologie pare greu de imaginat. Totuși, pe lângă beneficii, utilizarea tehnologiei și a mass mediei moderne poate avea și capcane. Astfel, este necesar să fim informați și să conștientizăm importanța siguranței noastre și în mediul online.