Return to site

Predictiile pe care le facem despre reactiile noastre afective sunt distorsionate

Cristina Maroiu

Atât în cazul evenimentelor pozitive, dar mai ales în cazul celor negative, oamenii anticipează în mod greșit că vor avea reacții emoționale mai intense și de mai lungă durată decât se întâmplă în realitate. Asta ne arată cercetările realizate în ultimi ani asupra capacității oamenilor de a-și prezice reacțiile afective.

Una dintre explicațiile pentru acest fenomen este tendința noastră de focalizare: credem că ne vom concentra exclusiv pe evenimentul respectiv. Însă uităm să luăm în considerare faptul că pe viitor vor fi și alte lucruri care ne vor capta energia și atenția.

O altă explicație pentru stângăcia predicțiilor noastre afective este faptul că ignorăm rapiditatea cu care căutăm și găsim explicații, adică dăm un sens la ceea ce ni se întâmplă. Instinctiv, ne îndreptăm atenția asupra acelor evenimente care ne influențează într-un fel sau altul viața, însă ne iau prin surprindere (și nu le înțelegem). De exemplu, dacă cineva câștigă o sumă mare de bani la Loto, într-o primă etapă va fi preocupat în principal de acest eveniment. Apoi, vom avea o reacție emoțională față de evenimentul care ne influențează, dar pe care nu îl înțelegem. Continuând cu exemplul câștigătorului la Loto, inițial acesta va fi copleșit de bucurie. După reacția emoțională urmează momentul în care încercăm să explicăm sau să găsim un sens pentru evenimentul respectiv. De exemplu, cetățeanul câștigător la Loto va căuta motive pentru care merită acest noroc (pentru că s-a purtat frumos cu oamenii din jur, pentru că a fost o persoană cinstită etc.). În final, când am reușit să găsim un sens pentru evenimentul în cauză, ne adaptăm din punct de vedere emoțional. Adică ne gândim la eveniment ca fiind mai obișnuit și mai inevitabil decât a fost în realitate, iar asta va dilua considerabil impactul emoțional pe care îl avea inițial. De exemplu, cetățeanul nostru câștigător la Loto se va gândi din ce în ce mai rar la câștig și va simți din ce în ce mai puțină bucurie la gândul câștigului.

Deci, atunci când ni se întâmplă ceva neașteptat, fie că e un eveniment pozitiv sau negativ, vom supraestima impactul emoțional pe care îl va avea acest eveniment asupra noastră. Asta se întâmplă pentru că uităm să luăm în calcul rapiditatea cu care găsim un sens pentru lucrurile care inițial ni se par de neînțeles. Și, de asemenea, pentru că uităm să ne gândim la celălalte aspecte ale vieții noastre de zi cu zi, care ne vor solicita atenția.

În concluzie, avem tendința să credem că evenimentele pe care le trăim vor avea asupra noastră un impact emoțional mai puternic decât vor avea de fapt. Fie că sunt pozitive, fie că sunt negative, cum este cazul pandemiei pe care o traversăm în prezent, capacitatea noastră de a ne adapta este mai mare decât am crede.

Puteți citi mai multe despre predicțiile afective pe care le facem aici.

Maroiu Cristina,
Asistent de cercetare,
Facultatea de Sociologie și Psihologie,
Departamentul de Psihologie