Testul t pentru esantioane independente

 

 

 

 

Cand avem nevoie de testul t pentru 2 esantioane independente?

Atunci cand criteriul (variabila dependenta) este masurat printr-o scala numerica, iar noi suntem interesati sa comparam rezultatele obtinute de doua grupe diferite de subiecti vom utiliza testul t pentru 2 esantioane independente.

Exemple de cercetari care necesita apelul la testul t pentru 2 esantioane independente:

(1) Un cercetator crede ca strategiile sintetice conduc mai repede la deprinderea cititului decat strategiile analitice. Pentru a testa ipoteza el selecteaza doua clase paralele de elevi aflati in clasa I, fiecare dintre ele avand cate 20 de elevi. Primul grup a fost invatat sa citeasca analitic (începand cu literele, trecand apoi la cuvinte), in timp ce al doilea grup a invatat sa citeasca sintetic (pornind de la asocierea cuvintelor cu imagini, pentru a deprinde ulterior literele). Variabila dependenta a constat intr-o proba de citire contra cronometru, obtinandu-se un indicator pe baza formulei: numărul de cuvinte citite intr-un minut / numarul de erori.

 (2) Un alt cercetator este interesat sa studieze daca exista diferente la nivelul increderii in fortele proprii intre copiii institutionalizati (n = 35) si o grupa de copii proveniti din familii normale (n = 32). Pentru masurarea nivelului de incredere in sine a folosit scorul total obtinut de cei 67 de participanti inclusi in cercetare la o scala ce masura perceptia eficientei de sine (Self-efficacy).

 (3) Intr-un alt studiu se urmareste daca exista diferente intre persoanele introvertite si cele extrovertite cu privire la performanta lor in vanzarile de automobile. Pentru aceasta, cercetatorul aplica mai intai o proba de personalitate pentru a masura locul fiecarui participant pe axa introversiune-extroversiune. Toti participantii inclusi in studiu erau angajati la departamentul vanzari la o companie de automobile. Pe baza rezultatelor initiale, el imparte lotul de subiecti in doua grupe egale : cei care au obtinut rezultate mai mari decat valoarea medianei sunt inclusi in grupa persoanelor « extravertite », in timp ce persoanele care au obtinut un rezultat sub valoarea medianei au fost incluse in grupa persoanelor « introvertite ». In pasul urmator, cercetatorul a cules date despre performantele obtinute in vanzari de catre cele doua grupe, pornind de la registrul de vanzari. Datele respective sunt folosite pentru a vedea daca exista diferente intre introvertiti si extrovertiti cu privire la performantele lor in vanzari.

Dupa cum se observa testul t pentru 2 esantioane independente necesita 3 conditii esentiale :

  • sa fie vorba de compararea a doua grupe ;
  • cele doua grupe sa fie independente (sa nu existe vreo legatura intre ordinea de introducere a datelor pentru subiectii dintr-o grupa si cea de introducere a datelor din cealalata grupa) ;
  • variabila (dependenta) supusa compararii sa fie exprimata numeric (masurata prin scala de interval sau scala de proportii).

Tipul de design sau modul de constituire a celor doua grupe nu au nici o importanta in alegerea testului statistic, dar ele pot afecta interpretarea rezultatelor.

Link-uri asociate